Ota lainaa vastuullisesti – onko sinun taloutesi kunnossa?

Lainaa harkitusti ja vastuullisesti

Oma maksukyky tulee olla kunnossa, kun lainaa päättää hakea mihin tahansa hankintaan. Suomessa toimivien pankkien ja rahoitusyhtiöiden toimintaa säätelee lait ja asetukset ja jokaisella pankilla on omien riskienhallintaan liittyvät perusteet myöntää hakijalle lainaa tai ei. Jokainen lainanmyöntäjä toimii vastuullisesti ja luotettavasti, jotta toiminta olisi turvattu. Lainan myöntäminen vastuullisesti on myös lainantarjoajan luotettavuuden perusta. Myös lainanottajalla on oma vastuunsa lainan ottamisesta. Lainaa ei koskaan tule ottaa ilman selkeää suunnitelmaa siitä, mihin tarkoitukseen laina tulee tai miten lainan takaisinmaksu onnistuu. Ennen lainan hakemista on syytä arvioida oma maksuvalmius lainalaskurin avulla. Lainalaskuri laskee suuntaa antavan arvion siitä, minkä suuruinen on lainan kuukausierä sekä kokonaiskustannukset koko laina-ajalle. Lainalaskurin antama laskelma on aina arvio, ja tarkemmat ehdot näet pyydetystä lainatarjouksesta.

Suomessa lainasektorilla mahdollisia väärinkäytöksiä tai laiminlyöntejä valvoo Finanssivalvonta, joka on päätöksenteossaan itsenäinen vaikka kuuluukin hallinnollisesti Suomen pankin yhteyteen. Finanssivalvonta valvoo muun muassa pankkien, luotonmyöntäjien, vakuutus – ja eläkeyhtiöiden toimintaa.

Ota lainaa vastuullisesti

Maksuvaikeudet syntyvät aina pitkällä ajalla. Usein puhutaan kuukausista, jopa vuosista. Maksuvaikeuksissa oleva henkilö monesti peittelee ongelmiaan läheisiltään ja jopa itseltään. Oma talous tulee olla kunnossa, jos lainaa aikoo hakea eikä vanhaa lainaa kannata koskaan paikata uudella lainalla. Tämä johtaa pahimmassa tapauksessa velkakierteeseen ja lopulta luottotietojen menettämiseen.

Jos tunnistat itsesi seuraavista kohdista, harkitse tarkoin lainan ottamista.

  • Olet työtön eikä tiedossa ole vakituista työsuhdetta
  • Olet lomautettuna ja töissä esimies on puhunut mahdollisista YT-neuvotteluista
  • Rahat ovat usein lopussa eivätkä tahdo piisata seuraavaan palkkapäivään
  • Laskujen eräpäivät ovat jo menneet ennen kuin pystyt ne maksamaan
  • Sinulla on luottokorttivelkaa tai osamaksuja maksettavana
  • Luottokortit on käytetty luottorajaan saakka
  • Pelaat uhkapelejä
  • Olet takaamassa toisen henkilön lainaa, jolla on ongelmia lyhennysten kanssa
  • Sinulla on jo ennestään useampi laina, joiden maksamisen kanssa olet vaikeuksissa

Kenelle lainaa voidaan myöntää?

Lainaa voidaan myöntää täysi-ikäiselle henkilölle, jolla on luottotiedot moitteettomassa kunnossa. Henkilöllä tulee olla Suomen kansalaisuus tai hänen tulee olla asunut Suomessa vähintään kolme vuotta. Hakijalla tulee olla säännölliset tulot palkkatyöstä tai eläkkeestä ja hänen maksukyvyn tulee olla riittävällä tasolla. Osa lainantarjoajista vaatii myös tiettyä vuositulorajaa.

Kenelle lainaa ei voida myöntää?

Hakijalla ei saa olla merkintää luottotiedoissa. Usein merkintä luottotietoihin on tullut, kun henkilö ei syystä tai toisesta ole hoitanut lainanlyhennyksiä, laskuja tai esimerkiksi vuokraa ajalla. Laskut ovat menneet ulosottoon ja henkilö on saanut merkinnän luottotietoihin. Tämä on merkki siitä, ettei henkilö mahdollisesti pysty hoitamaan raha-asioitaan. Tällöin lainantarjoajan vastuuseen kuuluu olla myöntämättä henkilölle lainaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.